U mirovnim misijama sudjelovalo 6000 hrvatskih vojnika

Hrvatska doprinosi regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti u skladu sa svojim kapacitetima i odgovornostima, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović u vojarni Vitez Damir Martić u Rakitju na sastanku veleposlanika zemalja članica RACVIAC-a, Regionalnog središta za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja i verifikaciji.

Rekao je kako je u međunarodnim vojnim misijama dosad sudjelovalo 6000 hrvatskih vojnika, od toga 4000 u operaciji ISAF-a u Afganistanu. 

Hrvatska je kao mediteranska, srednjoeuropska i zemlja jugoistoka Europe predana stabilnosti regije i ulasku susjednih zemalja u EU i NATO. Je li moguće debalkanizirati regiju? Da, jest. Moguće je da ona postane zona sigurnosti i razvoja, rekao je Josipović.

Dodao je da je Hrvatska 90-ih godina prošloga stoljeća vodila obrambeni rat, ali je spremna suočiti se s ratnim zločinima te otvorena pitanja u regiji rješavati na miroljubiv način. Postoje određeni sporovi i otvorena pitanja sukcesije, nestalih, neriješene granice... Sve ih treba rješavati na miroljubiv način, a ne sukobima i ratovima, naglasio je.

U govoru stranim veleposlanicima i hrvatskim časnicima Josipović je uspješnim primjerom regionalne suradnje ocijenio upravo RACVIAC, multinacionalno regionalno središte za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja zemljama jugoistočne Europe.

RACVIAC je nastao u sklopu Pakta o stabilnosti, a počeo je s radom 2000. potpisivanjem bilateralnog ugovora između Hrvatske i Njemačke, koja je pokrenula taj projekt. Uz kontrolu naoružanja, RACVIAC provodi seminare iz područja prenamjene vojnih objekata, nekretnina i osoblja, obrambenog planiranja i vojnog proračuna te demokratske kontrole oružanih snaga, a bavi se i suradnjom u borbi protiv ilegalne trgovine malim i lakim oružjem, u prirodnim katastrofama te nadzoru i upravljanju granicama.