Potvrđena autentičnost Rembrandtova autoportreta

Vrijednost autoportreta nizozemskog slikara Rembrandta, za koji se donedavno vjerovalo da je djelo jednoga od njegovih učenika, procijenjena je na oko 20 milijuna funta ili oko 23,3 milijuna eura, objavila je britanska zaklada The National Trust.

Zaklada, čija je zadaća očuvati mjesta i umjetnička djela od javnog interesa u Ujedinjenom Kraljevstvu, 2010. je dobila platno nakon smrti jednoga britanskog kolekcionara umjetničkih djela.

Nizozemac Ernst van de Wetering, stručnjak svjetskoga glasa za Rembrandtova djela, potvrdio je da je riječ o originalnom Rembrandtovu platnu i njegovu autentičnom potpisu. Slika je, kazao je Van de Wetering nastala 1635. kada je slikar imao 29 godina, stoji u priopćenju zaklade. Godine 1968. je također stručnjak za holandske slikare Horst Gerson izvijestio kako smatra da je Rembrandta potpisao jedan od njegovih učenika, a te je godine do istog zaključka došla i udruga Rembrandt Research Project.

Tijekom posljednjih 45 godina dobili smo puno novih saznanja o Rembrandtovim autoportretima i varijacijama u njegovu umjetničkom stilu, rekao je Van de Wetering, aktualni predsjednik Rembrandt Research Projecta.

Iako je procijenjena na 20 milijuna funta, slika neće nikada biti prodana, stoji u priopćenju zaklade. Bila je u vlasništvu prinčeva od Lihtenštajna, a od 2010. izložena je u opatiji Buckland u Devonu.