Djela i duh Pabla Picassa čekaju vas u Klovićevim dvorima

Najveća izložba djela Pabla Picassa u ovom dijelu Europe otvorena je u zagrebačkim Klovićevim dvorina. Pred publikom je više od 100 slika, skulptura, crteža, fotografija te dokumentacija o životu i stvaralaštvu jednoga od najslavnijih umjetnika 20. stoljeća.

Djela i duh Pabla Picassa u iduća četiri mjeseca čekaju publiku iz cijele regije. Izložba "Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz" teoretski je ključ i semantički instrument koji omogućuje sagledavanje djela velikoga umjetnika Pabla Picassa, istaknula je ravnateljica Nacionalnoga muzeja Picasso u Parizu Anne Baldassari, autorica postava u Klovićevim dvorima, koji se može razgledati do 7. srpnja.


Izložbu je otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.


Kamera HTV-a nakratko je zavirila na izložbu. Pogledajte.

Izloženo je više od stotinu umjetnikovih djela, od prvih dviju slika iz 1895. koje je naslikao kao 14-godišnjak pa do posljednjih slika koje nose umjetnikov potpis. Prva retrospektiva Pabla Picassa u Hrvatskoj postavljena je u 12 dvorana Klovićevih dvora u koje su se smjestile Picassove slike, skulpture i fotografije, kako bi nastala jedinstvena izložba koja svoju posebnost ostvaruje baš u tome dijalogu s izložbenim prostorom.

Prije nekoliko godina, s početkom obnove zgrade Picassova pariškoga muzeja, na put na pet kontinenata krenule su čak tri njegove izložbe. Zagreb je, nakon Hong Konga, posljednja postaja jedne od njih.