Picassovu izložbu u prva dva dana vidjelo više od 10.000 ljudi

Izložbu "Remek-djela Muzeja Picasso" otvorenu 23. ožujka u Galeriji Klovićevi dvori, u prva dva dana vidjelo je više od deset tisuća ljudi, a veliko zanimanje pokazuju i posjetitelji iz inozemstva.

Unatoč velikom interesu, napominju iz Klovićevih dvora, za ulazak na izložbu ne stoji se u redovima i ne stvaraju se gužve.

Izložba obuhvaća više od stotinu umjetnikovih djela, od njegovih prvih dviju slika iz 1895., koje je naslikao kao 14-godišnjak pa do posljednih. Izložba prati glavna razdoblja Picassova stvaralaštva te različite medije njegova istraživanja likovnog izričaja, a završava autoportretom "Nedjelja", koji je svojevrsni hommage Velazquezu, Rembrandtu i Goyi, a umjetnik ju je završio dvije godine prije smrti.

Izlazak Picassovih djela iz njegova pariškoga muzeja omogućila je činjenica što je taj muzej 2009. zatvoren zbog obnove. Izložba je dosad obišla Europu, Bliski istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju, Kanadu i Kinu, a u Zagrebu će gostovati do 7. srpnja.

Picassova djela nakon svjetske turneje vratit će se u Nacionalni muzej Picasso, koji čuva najveću javnu zbirku njegovih djela na svijetu, a koju je do sada vidjelo više od 12 milijuna ljudi.