Stiže 9 milijardi kuna: Izdali smo obveznicu od 1,5 mlrd. $

Ministarstvo financija potvrdilo je da je Hrvatska izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara, uz konačni prinos od 5,625 posto. Sredstva od tih obveznica Ministarstvo će utrošiti za podmirenje dugova koji dospijevaju na naplatu u idućem razdoblju. 

Hrvatska je jučer izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti od 1,5 milijardi američkih dolara, a Ministarstvo ističe da je potražnja za hrvatskim državnim obveznicama bila pet puta veća od ponude, što je omogućilo niži prinos u odnosu na preliminarnu cijenu od 5,875 posto. 

Pokazalo se da postoji vrlo visok interes za hrvatske vrijednosne papire, a upis su tražila 372 investitora s upisanih nešto manje od 8 milijardi dolara, navodi se u priopćenju.

Napominju i kako je izdanje hrvatskih obveznica provedeno u okružju koje na financijskom tržištu nije bilo lagano, u vrijeme kada su financijska tržišta pod utjecajem ciparske krize, koja je narušila stabilnost tržišta kapitala posljednjih tjedana i nedavnog smanjenja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencija Standard & Poor's i Moody's, tako da su se procjene prinosa novog izdanja kretale u širokom rasponu.

Aranžeri izdanja bili su Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs i JP Morgan.