Odred za baštinu

Razgledajući vrhunske umjetnine u Firenci, američki pisac Robert M. Edsel upitao se kako je to blago uspjelo preživjeti razaranja i krađe tijekom Drugog svjetskog rata. Istražujući, otkrio je da su na prvoj crti bojišta postojale posebne jedinice koje su se skrbile za njihovo očuvanje. Zvali su ih Odred za baštinu.

Tijekom okupacije Europe Hitler i nacisti prikupili su i sakrili za sebe i Reich više od 5 milijuna umjetnina. Vođa Reicha imao je zamisao i želju osnovati Führerov muzej u Linzu. Potraga za blagom počela je u Italiji, 1943., nastavila se nakon iskrcavanja u Normandiji. Potom su ušli u njemačke i belgijske gradove, posebice Pariz. Pronađene su stotine tisuća umjetnina. No tko zna koliko ih nikad nije pronađeno!

Od milijuna umjetnina tisuće su remek-djela. Ponajprije Michelangelova Bogorodica iz katedrale u Bruggesu, Van Ayckov znameniti oltar, Vermeerove slike.

Povijesnim romanom o toj temi, predstavljenim u Zagrebu, odana je počast Odredu za baštinu, o kojemu se nije dovoljno znalo i o kojemu su podaci mukotrpno prikupljani. Koliko je priča napeta i uzbudljiva, pokazuje i to što američki oskarovac George Clooney sa zvjezdanom glumačkom postavom u Berlinu upravo snima film prema Edselovoj knjizi.