Svjetski dan kazališta

U kazalištima diljem svijeta danas će se obilježiti Svjetski dan kazališta, koji svake godine čitanjem poruka istaknutih kazalištaraca podsjeća javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

Svjetski dan kazališta pokrenuo je Međunarodni teatarski institut ITI, koji organizira pisanje svjetske poruke, a pisanje hrvatske poruke organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Ovogodišnju međunarodnu poruku napisao je Dario Fo, talijanski dramatičar, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Podsjetio je da je kroz povijest, kao u vrijeme protureformacije i egzodusa komedije dell'arte, vlast svoju nesnošljivost prema ljudima od teatra izražavala istjerujući ih iz grada, dok se danas glumci i družine zbog krize susreću s teškoćama u pronalaženju kazališnih scena i publike.

Vlastodršci više nemaju problema s nadzorom nad onima koji se izražavaju kroz ironiju i sarkazam, budući da glumci nemaju prostora ni gledališta kojima bi se obraćali, ustvrdio je Fo, dodavši da je zato jedino rješenje za krizu nadati se da će se protiv nas i protiv mladih koji žele naučiti kazališno umijeće organizirati velika hajka, nova dijaspora glumaca koja će svakako, iz nametnutih okolnosti, izvući nezamislive prednosti za novo kazalište.

Hrvatsku poruku napisala je teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević, ocijenivši da, unatoč lošim predviđanjima, kazalište ne odumire i traje već 15 stoljeća jer živa riječ sa scene dotiče nas koji sjedimo u gledalištu, sjedimo otvorenih očiju, ušiju i duše.

Zato je umjetnicima poručila da se, kad god počnu pisati novi komad, čitati novi tekst tražeći ulogu za sebe ili razmišljati o temi koju žele režirati, sjete očiju i ušiju, ali i duša onih koji sjede u gledalištu.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., na 27. ožujka, datum povezan s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Među autorima koji su pisali poruke za taj dan impresivna su imena - Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel.