Zatvoreni 9. dani kršćanske kulture

Dodjelom nagrade Andrija Buvina povjesničarki i književnici Nevenki Nekić (71) za njezin izniman doprinos kršćanskoj kulturi sinoć su u Splitu završeni 9. dani kršćanske kulture. U proteklih 11 dana u tom gradu te u Šibeniku i Dubrovniku održano je 70 programskih sadržaja nadahnutih kršćanskim motivima.

Obrazlažući dodjelu nagrade član savjetodavnog vijeća te manifestacije akademski slikar Josip Botteri Dini istaknuo je da je Nevenka Nekić zadužila hrvatsku kršćansku kulturu jer je njezin rad ostavio snažan pečat na tu kulturu.

Zahvaljujući na priznanju Nevenka Nekić istaknula je da je ova nagrada neusporediva bilo s čime što je ostvarila u životu. Posebice je istaknula važnost Crkve za opstojnost hrvatskog naroda rekavši kako nas je Crkva stoljećima držala na okupu i da nijedna zemlja nema toliko crkvica kao što Hrvatska ima starohrvatskih crkvica. Prema njezinim riječima, antika je ostavila snažan otisak na hrvatskom narodu, a tom antičkom žigu mi smo dodali kršćansku crtu.
Mi u Europu ne ulazimo praznih ruku, naše dalmatinske klapske pjesme te punina naše književne riječi, srednjovjekovne crkvice dio su našeg identiteta koju unosimo u Europu, rekla je.