U jami na Mosoru pronađeno 4,2 kilograma zlata i nakita

U Zlatnoj jami na Mosoru članovi Dalmatinskog speleološkog saveza otkrili su 61 zlatnik, 25 zlatne ogrlice i sedam narukvica ukupne težine 4,2 kilograma. Na to veliko otkriće pod zemljom naišli su pri redovitim biospeleološkim istraživanjima koje provode na svim dalmatinskim planinama, javlja Slobodna Dalmacija.

Već smo nekoliko puta obišli područje oko Zlatne jame, naišli smo na veliki broj neobičnih kukaca pa smo nastavili istraživanje kako bismo otkrili i druge vrste. U jednom sam trenutku opazio kako nešto svijetli u mraku. Čim sam malo otkopao zemlju predamnom je na tlo ispalo pet, šest zlatnika i što sam više kopao, bilo ih je sve više, izjavio je speleolog Tonći Rađa.

Rađa je zajedno s kolegama Danielom Krstulovićem Oparom, predsjednikom Dalmatinskog speleološkog saveza, i Franom Kožemeljem Marinerom, oružnikom, nastavio kopati. Kada su pokupili i prebrojili sve zlatnike, o pronalasku su obavijestili policiju. Što će biti sa zlatnicima i nakitom još uvijek nije poznato.

No otkuda zlatnici u mosorskoj jami? Mogući odgovor skriva se u legendi o Zlatnoj jami. Prema toj legendi Miško Spaija iz Donjeg Sitna na Mosoru bio je 13 godina zarobljenik u grčkoj vojsci i dobio je knjižicu s legendom o zlatu na Mosoru. Tamo je, kako je razglasio Spaija, a potom legendu prenio i planinarski glasnik Hrvatski planinar iz 2002.godine, u podzemlju Mosora skrivena zlatna kvočka i 12 pilića. Zlato je tamo skriveno kada su Avari išli u pohod na Solin te je jama s razlogom nazvana zlatnom. Par stoljeća poslije legenda je dobila i potvrdu.

Pretpostavlja se da Zlatna jama skriva još blaga. Upravo zbog toga kao i činjenice da zlatnici imaju i veliku numizmatičku vrijednost, speleolozi su odmah uputili molbu Ministarstvu kulture da uz pomoć policije ograde i čuvaju to područje. Molba nije stigla u Ministarstvo zbog blagdana pa speleolozi očekuju da će Zlatnu jamu početi čuvati ovaj tjedan, javlja Slobodna Dalmacija.