4. Omiš guitar fest od 18. do 20. travnja

Najveći gitaristički festival u ovome djelu svijeta - Omiš guitar fest - održat će u Omišu od 18. do 20. travnja i bit će to njegovo četvrto izdanje. Glavni pokrovitelj te kulturne manifestacije je predsjednik Republike Ivo Josipović, pokrovitelj je i grad Omiš, podupire ga Spitsko-dalmatinska županija, a prvi put i Ministarstvo kulture.

Sve te informacije novinari su dobili na konferenciji u zagrebačkome VIP Clubu, što je bilo i prvi put da se taj gitaristički festival predstavlja u hrvatskoj metropoli, napomenuo je ravnatelj Omiš guitar festa Neno Munitić.

Na festivalu se neće forsirati nijedna gitara, rekao je Munitić te posebice istaknuo njegov humanitarni karakter jer je sav prihod od ulaznica namijenjen omiškoj udruzi osoba s invaliditetom Agape za potporu djeci s teškoćama u razvoju, koja je izgubila državnu potporu za djelovanje te je, dodao je ravnatelj festivala, morala dignuti kredit kako bi nastavila raditi.

Da omiški festival raste iz godine u godinu, potvrđuje i više od 200 prijava za natjecanje koje su, izvijestio je Munitić, stigle iz Nepala, Meksika, Norveške, Rusije, Austrije, Srbije, Poljske, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Crne Gore. Osim natjecateljskoga dijela, Omiš guitar fest i ovaj put ugostit će niz gitarističkih virtuoza sa svih strana svijeta, a od ove godine bit će prisutni i graditelji gitara, a najbolji natjecatelj dobit će gitaru u vrijednosti pet tisuća eura.

To je posvjedočio i graditelj gitara Željko Stubičar iza kojega su, kako je rekao, dva desetljeća truda da se tome vrijednom instrumentu iščupa duša. Festival će imati i bogat popratni program u kojemu su i radionice, a za nagradi fond zaslužni su i ugledni donatori iz inozemstva - proizvođači vrhunske opreme za gitaru koji su, napomenuo je Munitić, prepoznali kvalitetu festivala.