Predstavljen program "Ruksak pun kulture"

Pilot-program Ruksak pun kulture, kojemu je cilj umjetnost i kulturu približiti djeci od vrtićke do srednjoškolske dobi, danas su učenicima i nastavnicima Gimnazije Nova Gradiška predstavili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Ministrica Zlatar Violić rekla je da se ovim projektom želi uspostaviti doticaj umjetnika i kulturnjaka s djecom i učenicima koji će uz njega, naglasila je, u vrtićima i školama razvijati kreativnost, stjecati samopouzdanje te slobodu izražavanja vlastitoga identiteta.

Djeca tijekom školovanja, ističe ministrica, moraju upoznati sve vrste umjetnosti, a ovaj će projekt omogućiti da kultura sada djeci dolazi u školu i tako im postaje dostupnija.

Ističući da su u MZOS-u s radošću prihvatili projekt jer donosi kvalitetu u obrazovanju, a škole učenicima čini zanimljivijima i prihvatljivijima, ministar Jovanović rekao je da se Vlada RH bori da država bude društvo znanja i jednakih šansi te da svatko dijete bude ono što želi.

Prigodom predstavljanja projekta u vrlo živoj atmosferi, uz sudjelovanje ministrice Zlatar Violić i ministra Jovanovića, održana je i prva radionica pod nazivom Izgradnja zajednice ritmom i zvukom. Vodio ju je Branko Trajkov, profesionalni glazbenik bubnjar i udaraljkaš rock-grupe Zabranjeno pušenje.

Program će provoditi stručnjaci - književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici, a prilagođavat će se potrebama jedinica lokalne samouprave i županija. Djeci i mladima omogućit će da se upoznaju s umjetničkim djelima i kulturnim dobrima, a pokrivat će široko područje izvedbenih umjetnosti, likovne, filmske, glazbene i scenske umjetnosti, književnosti i kulturne baštine, kao i sve inovativne kulturne prakse.

Do kraja godine program će biti realiziran u 20 škola diljem Hrvatske. Ove se godine provodi pilot-projekt, a natječaj za 2014. godinu bit će raspisan u srpnju 2013.