Slavni pisac krimića Jo Nesbo u Zagrebu

Norveški pisac Jo Nesbo, koji je svjetski ugled stekao kao vodeći predstavnik novog vala skandinavske kriminalističke književnosti, gostovat će u Hrvatskoj od 18. do 20. travnja u sklopu zagrebačkog Noir festivala.

Danas će u 19 sati u Cineplexxu Kaptol centra održati tribinu na kojoj će kroz razgovor s književnicom Mimom Simić domaćoj publici pokušati otkriti ključ globalnog uspjeha nordijskih noir-kriminalističkih romana. 

Nakon toga u 21 sat na istom će mjestu biti premijerno prikazan film Jackpot, norveška kriminalistička komedija nastala po jednoj od Nesboovih priča.

Sutra će Nesbo u 19 sati u knjižari Profil megastore predstaviti hrvatsko izdanje romana Snjegović, jedne iz niza svjetski uspješne serije krimića o problematičnom policijskom istražitelju Harryju Holeu. 

Nesbo, koji je strastveni penjač po stijenama, svoj će boravak u Hrvatskoj iskoristiti i kako bi obišao neke od njezinih planinarskih lokacija, najavili su organizatori objasnivši da će to činiti tijekom dana pa će se zato književne aktivnosti obavljati u večernjim satima. 

Jo Nesbo rođen je 1960. u Oslu. Prodao je više od 9 milijuna knjiga u svijetu, dobitnik je brojnih književnih nagrada, ima vlastiti rock-bend, a najpoznatiji je po seriji od deset trilera o istražitelju Harryju Holeu, ciničnom samotnjaku, alkoholičaru s gomilom osobnih i emocionalnih problema, ali vrhunskom i poštenom policajcu.