Počinje 27. muzički biennale Zagreb

Večeras počinje Međunarodni festival suvremene glazbe 27. muzički biennale Zagreb. Ove se godine održava u znaku glazbe u EU-u uniji kao primjer doprinosa visoke kulture skorašnjem pristupanju Hrvatske EU.

Biennale od 6. do 13. travnja donosi bogat program posvećen aktualnoj europskoj i hrvatskoj glazbi kroz radove etabliranih i mladih umjetnika i skladatelja, ne zaobilazeći tradicionalnu komponentu eksperimentalnog i interdisciplinarnog. Nakon prošlog bijenala koji je obilovao velikim projektima, ove smo godine pokušali ostvariti koprodukcije i na razini regije, kazao je umjetnički ravnatelj ovogodišnjeg festivala Krešimir Seletković.

Dvije su velike koprodukcije, od kojih je jedna ostvarena sa Slovenskim narodnim gledališčem Maribor - riječ je o baletu skladateljsko-koreografskih tandema Sande Majurec i Staše Zurovca te Boruta Kržišnika i Edwarda Cluga, na programu u utorak 9. travnja, a druga sa Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad - operna fantazija 'Posljednji ljetni cvijet' Zorana Juranića prema istoimenom dramskom tekstu Luka Paljetka, koja će se izvoditi u ponedjeljak 8. travnja, pojasnio je.

S ponosom je najavio i završni koncert Biennala, operu Slavuj Igora Stravinskog. To je veliki projekt na kojem su surađivali studenti Tri akademije i jednog fakulteta. Studenti Muzičke akademije u Zagrebu u suradnji sa studentima Akademije likovne umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

U videoprilogu pogledajte gostovanje Nine Čalopek, glavne producentica MBZ-a i Krešimira Seletkovića, umjetničkog ravnatelja u Hrvatskoj uživo.