Predstavljena Torniellijeva biografija pape Franje

Hrvatski prijevod knjige novinara vatikanologa Andrea Torniellija "Jorge Mario Bergoglio papa Franjo - Cjelovita biografija - život, ideje i poruke" predstavljen je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Biografiju svetoga oca Franje predstavili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, urednik Petar Balta te uime nakladnika Miro Radalj.

Prema riječima kardinala Bozanića papa Franjo svojim životom, gestama i riječima naglašava Božje milosrđe, koje jedino može spasiti današnjega čovjeka.
Božje praštanje i milosrđe drži svijet i čovjeka, rekao je kardinal dodavši kako usprkos svom zlu, ipak postoji nešto veće od njega pa čovjek ne može završiti u ništavilu i uništenju.

Istaknuo je kako je optimizam bit kršćanstva te dodao kako i papa Franjo to naglašava. Optimizam je važan za Crkvu, ali je jednako važan i u hrvatskom društvu, napomenuo je i pozvao na borbu protiv pesimizma.

Ocijenio je da je papa Franjo novi znak za Crkvu te dodao kako se zbog različitosti u papama očituje znak Božje stalnosti i neponovljivosti. Misija Crkve jest doprijeti sve do ljudske periferije - i zemljopisne i egzistencijalne, rekao je dodavši kako upravo onamo Crkva ide.

Odgovarajući na upit o mogućoj promjeni odnosa Crkve prema krštenju djece nevjenčanih roditelja Bozanić je istaknuo kako se ne može od pape očekivati promjena nauka, ali i dodao kako je Crkva je obzirna prema svakom čovjeku. Mi u Zagrebačkoj nadbiskupiji nismo odbijali takva krštenja, podsjetio je dodavši kako Crkva ima razumijevanje za čovjeka, ali ne odobrava grijeh i zlo.

Prema Baltinim riječima ovo je cjelovita i sveobuhvatna biografija novoga pape iz pera jednoga od najpoznatijih svjetskih vatikanista Andree Torniellija.
U biografiji čitatelj može otkriti tko je zapravo novi papa Franjo te kako on vidi svijet i svoju službu, rekao je dodavši da je autor objasnio i način na koji papa Franjo razumije svoj poziv služenja Kristu, njegovoj Crkvi i svijetu.

Balta je također istaknuo i kako je hrvatsko izdanje poslije talijanskoga prvo svjetsko izdanje knjige "Jorge Mario Bergoglio papa Franjo - Cjelovita biografija - život, ideje i poruke" (190 str.) Knjigu je objavila splitska nakladna kuća Verbum, a na hrvatski jezik preveo ju je Branko Jozić.