Otvorena izložba dizajnerskog studija "Fiktiv"

Prva samostalna izložba Studija za grafički dizajn i razvoj interaktivnih sustava "Fiktiv" otvorena je, u povodu jedanaest godina njihovog djelovanja, u zagrebačkoj Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Osmišljena kroz jedanaest važnih trenutaka iz dosadašnjeg rada tog studija izložba "11 točaka", uz pomoć novih medija, plakata i interaktivnih točaka, vodi kroz njihove projekte i ideje, a postav je osmislio "Fiktiv" u suradnji s arhitektonskim uredom Penezić i Rogina.

Izložbom, zamišljenom kao meandar događaja, ljudi, projekata i ideja koje su na neki način vezane za studio, slavimo jedanaest godina postojanja, a publici Gliptoteke HAZU donosimo nešto novo što inače ne mogu vidjeti u tom prostoru, rekao je osnivač studija Andrej Filetin.

Iako je za izložbu odabran prostor u kojem se izlažu umjetnička djela, Filetin kaže kako, kao diplomirani slikar, unatoč dodirnim točkama jasno razdvaja umjetnost od dizajna, koji za njega znači rad po narudžbi, kojemu je cilj verbalne poruke prenijeti u vizualni svijet.

Sedmeročlani tim tog zagrebačkog studija dosad je napravio više od 500 projekata, a sada najviše radi s američkim te hrvatskim, norveškim i njemačkim klijentima. Studio je, među ostalim, dobio nagrade Art Directors Cluba iz New Yorka te nagradu 37. Zagreb salona, a izlagao na skupnim izložbama u Brnu, Grazu, na Zgrafu i na Izložbi hrvatskog dizajna.

Izložba u Gliptoteci HAZU bit će otvorena do 12. travnja.