Preminuo španjolski redatelj Bigas Luna

Slavni španjolski redatelj Bigas Luna, koji je svjetskoj kinematografiji predstavio glumce poput Javiera Bardema i Penelope Cruz, preminuo je u 67. godini u svom domu u Tarragoni u krugu obitelji, supruge i triju kćeri, objavili su španjolski mediji.

Bigas Luna najpoznatiji je po svojoj iberijskoj filmskoj trilogiji ("Šunka, šunka", "Zlatna muda", "Grudi i mjesec") koju je snimio od 1992. do 1994. godine. Za "Šunku, šunku", film u kojem je debitirala Penelope Cruz, osvojio je srebrnog lava na festivalu u Veneciji.

Taj svestrani katalonski umjetnik, arhitekt, slikar i dizajner, te jedan od najpoznatijih europskih redatelja, prije dvije je godine gostovao na zadarskom filmskom festivalu. 

Luna je otkrio glumačke zvijezde poput Penelope Cruz, Javiera Bardema, Jordija Molle, Ariadne Gil i brojne druge. Kritičari tvrde da je imao pravi "radar" za zvijezde u usponu.

Svoju filmsku karijeru dugujem Bigasu Luni, rekao je Bardem u intervjuu 2001. Osim na filmu "Šunka, šunka" surađivali su i na filmovima "Las edades de Lulu" (1990.) i "Macho" (1993.).

Među posljednjim filmovima koje je snimio su "Yo soy la Juani" (2006.) i "Di Di Hollywood" (2010.). Španjolski list El Pais prenosi kako unatoč bolesti nije prestajao raditi. Smrt ga je prekinula u filmskoj adaptaciji romana znanstvene fantastike "Mecanoscrito del segundo origen" prema književnom predlošku Manuela de Pedrole.