Dokumentarac o dr. Štamparu na festivalu okoliša

Cjelovečernji dokumentarni film "Dr. Andrija Štampar, vizionar", o utemeljitelju Svjetske zdravstvene organizacije, redatelja Mladena Jurana, odabran je za glavnu konkurenciju prvog svjetskog festivala okoliša Abu Dhabi International Environmental Film Festival.

Festival se održava od 20. do 25. travnja. Na njemu će ovaj dokumentarac imati svjetsku premijeru, a natječe se za nagradu The Golden Gazelle (40.000 $) i Special jury prize (30.000 $).

Uglednim glavnim žirijem predsjedat će Deborah Young, kritičarka Varietyja i direktorica Taormina Film Festivala. Na poziv festivala u Abu Dhabi otputovat će redatelj Mladen Juran i snimatelj Igor Juran. Film će biti prikazan 23. travnja i na svečanoj završnoj večeri festivala.

Dokumentarac je subvencionirao HAVC i realiziran u koprodukciji AAMF-a i HRT-a, uz suradnju Hrvatske kinoteke i Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar". Scenarij potpisuju Mladen Juran i prof. Jadranka Božikov, a montažu Zoltan Wagner.


Andrija Štampar bio je vodeći hrvatski autoritet u polju epidemiologije i pionir preventivne medicine. Napisao je uvodnu deklaraciju Statuta Svjetske zdravstvene organizacije kojoj je bio prvi predsjednik. Godine 1948. bio je predsjedavajući prve Opće skupštine WHO-a u Ženevi.

Mladen Juran je hrvatski scenarist, filmski i kazališni redatelj. Režirao je brojne kratkometražne filmove, dokumentarce i dva cjelovečernja igrana filma. Godine 1998. realizira cjelovečernji igrani film Transatlantic koji je bio prikazivan na svjetskim festivalima A kategorije. Prošao je vrlo zapaženo kod kritike i publike te iste godine bio hrvatski kandidat za Oscara. Njegov cjelovečernji igrani film Potonulo groblje bio je nominiran za najbolji europski film fantastike 2003. godine.