Brown Forum: Sustav previše centraliziran, olakšati investicije

Rasprave o ulozi poduzetnika u gospodarskom rastu i potpori javnog sektora poduzetništvu bile su u središtu pozornosti drugog, završnog dana 3. Brown foruma u Petrčanima kod Zadra.

Julia Spicer, direktorica Mid - Atlantic Venture Capitalist Association, američke udruge koja predstavlja interese više od 500 investicijskih fondova i ulagača, naglasila je ulogu Vlade RH koja mora olakšati ulazak u poduzetništvo.  Poduzetnicima je savjetovala da pažljivo biraju partnere te da budu otvoreni na pozitivne kritike svojih ideja, jer da početne ideje nikad ne dođu do tržišta a da se ne promijene.

Oko 200 investitora na Brownovu forumu

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar rekla je da se Hrvatska trenutačno nalazi na 84. mjestu u svijetu po lakoći poslovanja te da moramo poraditi na administraciji. Moramo smanjiti količinu potrebnih dokumenata kako bismo investitorima olakšali ulaganja. To je jedini put k privlačenju investicija, istaknula je Lončar.

Poduzetnicima je Hrvatska zanimljiva zbog geografskog položaja te žele ulagati u energetiku i obnovljive izvore energije, kao što su vjetroelektrane i energija biomase, ali i IT tehnologije.

Sustav je previše centraliziran i trebalo bi olakšati investicije kako bismo bili otvoreniji, poručio je investitor Mark Crandall, predsjednik Uprave Continental Wind Partners, tvrtke koja želi ulagati u vejtroelektrane i ostale oblike obnovljivih izvora energije.

Forum je okupio 200-tinjak poduzetnika, ulagača i predstavnika investicijskih fondova iz jugoistočne Europe i SAD-a.