Belgija je dovršila proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora

Belgija je dovršila proces ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora i on će, nakon što ga tijekom dana potpiše ministar vanjskih poslova, biti upućen i na potpis belgijskom kralju Albertu II.

Dovršen je proces i bit će mi zadovoljstvo potpisati taj dokument u idućih nekoliko sati i poslati ga kralju, rekao je potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova, vanjske trgovine i europskih poslova Didier Reynders nakon sastanka s prvom potpredsjednicom Hrvatske vlade Vesnom Pusić.

Premijer Zoran Milanović s Reyndersom je razgovarao o daljnjem jačanju suradnje, posebno u gospodarskom smislu i u okviru Europske unije, kao i o situaciji u regiji jugoistočne Europe. Reynders izvijestio je Milanovića o dovršetku procesa ratifikacije u Belgiji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Proces belgijske ratifikacije je kompliciran jer treba proći sedam različitih parlamenata, a nakon belgijske ratifikacije, preostale su još tri zemlje koje postupak trebaju dovršiti - Nizozemska, Danska i Njemačka.

Gornji dom nizozemskog parlamenta, Senat, trebao bi drugi tjedan, 16. travnja, potvrditi hrvatski pristupni ugovor, nakon što ga je donji dom potvrdio u veljači. Zatim bi na njega potpis trebala staviti kraljica, ili eventualno kralj budući da će nizozemska kraljica Beatrix formalno odstupiti 30. travnja, a naslijedit će je njezin sin princ Willem-Alexander.

Danska bi ugovor trebala ratificirati 30. travnja, potvrđeno je iz ureda za medije danskog parlamenta, a javlja Hina. Očekujemo da će se glasovanje o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora održati 30. travnja. Njemačka će postupak ratifikacije dovršiti vjerojatno sredinom lipnja. Bundestag će glasovati sredinom svibnja, vjerojatno 15. svibnja, a potom i Bundesrat 7. lipnja poslije čega ga potpisuje predsjednik Joachim Gauck, potvrđeno je iz njemačkog veleposlanstva.