Jovanović, humanistički znanstvenici i Pravilnik

Znanstvenici humanističkih znanosti ujedinili su se protiv Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja. Nisu protiv vrednovanja svojega rada, ali su protiv procedure kako je pravilnik donesen. Bez konzultiranja struke, neznanstveno i nedemokratski. Pisali su predsjedniku države, Sabora i Vlade.

Docent doktor Nikola Vuletić sa Sveučilišta u Zadru u znak prosvjeda zbog donošenja takvog pravilnika vratio je Državnu nagradu za znanost koju je dobio 2008. godine. Mislim da je pravilnik donesen u neznanstvenoj proceduri i samim time ne može biti dobar, rekao je doc. dr. Vuletić.

Tako misle i sve institucije humanističkih znanosti: nismo protiv vrednovanja našeg rada, ali ne može se pravilnik donijeti bez konzultiranja struke, preuzimajući strane kriterije, a ne vrednovati znanstvenu produkciju na nacionalnom jeziku.

Na prof. dr. Antu Čovića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je izjavio da humanističke znanosti bitno određuju kulturni identitet jednog naroda te upitao zašto netko ruši osnovicu takvog kulturnog identiteta, okomio se na društvenim mrežama ministar Željko Jovanović, poručujući kako se nada da će zauvijek nestati iz hrvatske znanosti. No i jučer na aktualnom satu nije zbog pitanja ostao pošteđen ni akademik Željko Reiner. Ministar mu je rekao da pravilnik ne ugrožava znanost te da Reiner opetovano laže.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta je u Vukovaru, odgovarajući na pitanje novinara hoće li povući Pravilnik o uvjetima izbora u znanstvena zvanja, rekao da ga on kao ministar ne može niti povući niti su protiv njega sve institucije. Postoji dio znanstvenika koji je protiv, a postoji velik dio koji je za. Međutim, mi kao ministarstvo možemo sugerirati da novo nacionalno vijeće koje će biti imenovano kada se izglasaju izmjene i dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, prođe još jedanput pravilnik, vidi ako je nešto sporno i učini ga još kvalitetnijim, rekao je Jovanović.

Sve institucije humanističkih znanosti poslale su protestno pismo predsjednicima države, Sabora i Vlade. Traže da se pravilnik povuče, utvrdi odgovornost svih koji su uzrokovali nepravdu učinjenu znanstvenicima i da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo.

Kako navodi prof. dr. Valnea Delbianco sa Sveučilišta "Juraj Dobrila" iz Pule, pravilnikom se zabranjuje izbor u prvo znanstveno zvanje od 1. ožujka pa je njime onemogućeno napredovanje u struci, odnosno onemogućena smjena generacija.