"Slavujem" zatvoren Muzički biennale

Svečano je zatvoren 27. muzički Biennale u Zagrebu. Sa Stravinskim je počeo, a njegovom operom "Slavuj" i završava. Tristo studenata ovu lirsku priču prema bajci Hansa Christiana Andersena na hrvatsku pozornicu donijelo je nakon pola stoljeća.


"Slavuj" je Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" "otvoren" najprije dokumentarnim filmom o Stravinskom koji je u Zagrebu na Biennalu boravio prije točno pola stoljeća i današnjoj verziji njegove 'prve' opere. Rad je to studenata Akademije dramskih umjetnosti, koja se priključila i ove godine velikom projektu - u kojemu sudjeluju zagrebačke akademije i fakulteti.

Što to znači: scenu, šminku, rekvizite su osmislili studenti Arhitektonskog fakulteta i ALU-a - domišljato od toaletnog papira napravili su zastore, dok 'istočnjačke' kostime potpisuju studenti TTF-a. Sve zajedno, njih 300! No, najzahtjevniji onaj glazbeni dio, naravno nose mladi glazbenici, jer upravo je ova opera rijetkost i na svjetskim  pozornicama.

Interes za velike studentske projekte iz godine u godinu raste, premijerna izvedba rasprodana je i prije početka Biennala.