U Mogadishuu poginulo 34 civila i devet islamista

U napadu islamističkih bombaša-samoubojica na glavni sud u Mogadishuu i u jučerašnjoj eksploziji autobombe poginula su 34 civila i devet islamista. To je bio jedan od najtežih dana u višemjesečnom nasilju u somalskoj prijestolnici. 

U napadu, za koji je odgovornost preuzela pobunjenička skupina Shebab, naoružane osobe s eksplozivnim pojasevima napale su sudski kompleks, pri čemu su neke aktivirale eksploziv a druge su pucale po civilima.

U napadu autobombom pri prolasku turskog humanitarnog konvoja blizu zračne luke u Mogadishuu poginulo je još petero civila.

Odgovornost za napad na sudski kompleks, iz kojega su visoki sudski dužnosnici izašli neozlijeđeni, preuzela je skupina islamističkih pobunjenika Shebab koja je kontrolirala Mogadishu do kolovoza 2011. kada je iz njega potisnuta. Somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud ocijenio je u priopćenju da taj napad nije ništa drugo doli znak očaja terorista koji su izgubili svoja uporišta diljem Somalije.

U bombaškom napadu 18. ožujka u Mogadishuu, za koji je odgovornost također preuzeo Shebab, poginulo je najmanje 10 ljudi.