Suzbijanje homofobičnih zločina iz mržnje

Dijeljenjem letaka s pozivom 'Prijavi zločin iz mržnje' počela je nacionalna kampanja poticanja LGBT osoba da prijave nasilje kojem su izložene zbog spolne orijentacije ili rodnoga identiteta. Kampanja, koja će trajati do kraja travnja, dio je projekta 'Suzbijanje homofobičnih i transfobičnih zločina iz mržnje', koji provode udruge Kontra i Iskorak u suradnji s MUP-om i uz financijsku potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.

U sklopu kampanje održat će se javne akcije u Osijeku, Puli, Splitu i Zagrebu, gdje će biti postavljeni plakati i dijeljeni leci. Uz telefonske brojeve policije i pravnog tima Iskoraka i Kontre, njima se poziva LGBT osobe da se informiraju, prijave zločin iz mržnje i bore se za svoja prava. Zločin iz mržnje kazneno je djelo počinjeno zbog nečije spolne orijentacije ili rodnog identiteta, a od 2006. uvedeno je u hrvatski kazneni zakon, istaknula je Sanja Juras iz Kontre na konferenciji za novinare u prostorijama LGBT centra u Zagrebu

'Poruka je da se ne smijete ustručavati. Zločin iz mržnje moguće je suzbiti samo ako ga se prijavljuje i sankcionira. Hrvatska policija odnedavno je posebno educirana o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama, što je postalo dijelom kurikuluma na Visokoj policijskoj školi', istaknuo je ministar Ranko Ostojić. Nizozemska veleposlanica Stella Ronner-Grubačić, govoreći o iskustvima svoje zemlje, rekla je da je policija u Amsterdamu formirala posebne jedinice 'ružičasto u plavom', kojima se mogu obratiti takve osobe.

Počelo je dijeljenje SOS letaka (s uputama i kontakt-brojevima policije i pravnih timova) građanima na središnjem zagrebačkom trgu. Leci će ovoga mjeseca biti dostupni i na drugim javnim mjestima - u kafićima, klubovima, knjižarama, ali i u policijskim postajama diljem Hrvatske.