Akvizicije MUO - Iz prošlosti za budućnost

U Muzeju za umjetnost i obrt bit će otvorena izložba "Akvizicije MUO - Iz prošlosti za budućnost, 2003.-2013."

Izložba obuhvaća izbor nekoliko stotina najzapaženijih umjetnina, od njih oko deset tisuća kojima je MUO u proteklih deset godina obogatio svoj fundus. Izložit će se, među ostalim, djela Ivana Picelja, Borisa Bućana, Sergija Glumca, a među najvećim otkupima u povijesti muzeja je i cjelovit korpus hrvatske grafike iz zbirke uglednog arhitekta i kolekcionara Edvina Šmita.

Prvi put javnosti će se predstaviti zbirka Magjer koja se sastoji od slika starih majstora od 14. do 19. stoljeća, slika najistaknutijih hrvatskih slikara prve polovice 20. stoljeća do izuzetnih primjeraka namještaja.

Među donacijama posebno mjesto zauzima velika donacija bračnog para Tuškan iz američkog grada Cincinnatija, koji su Muzeju darovali skoro 600 slika, grafika, crteža, skulptura, predmeta od srebra, stakla, tekstila čime se ta obitelj svrstala u red najznačajnijih donatora Muzeja.

MUO se tijekom više od 130 godina profilirao kao kulturno-povijesni i umjetnički muzej s fundusom od više od sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti te dvadeset zbirki u širokom rasponu umjetničkih područja.