Stota obljetnica "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića"

Ivana Brlić-Mažuranić neponovljiva je spisateljica čiji su romani kronika hrvatske državne povijesti i temelj nacionalnog identiteta, a njezin šegrt Hlapić jedan je od najprepoznatljivijih likova hrvatske dječje književnosti, rečeno je na svečanom obilježavanju stote obljetnice od prvog objavljivanja njezina dječjeg romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića.

Pripadala je povijesnoj obitelji - djed joj je bio veliki ban Ivan Mažuranić, a otac pisac i član Akademije Vladimir Mažuranić, dok je ona sama imala značajne kontakte i s utemeljiteljem HAZU-a Josipom Jurajem Strossmayerom i brojnim drugim povijesnim ličnostima, pojasnio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač istaknuo je kako je Hlapić možda najprepoznatljiviji lik hrvatske dječje književnosti i izvor čitalačke radoznalosti koji će zauvijek ostati hrvatski književni brend.

Današnji skup predstavlja vrhunac cjelogodišnje manifestacije Hlapić 2013, koju Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti organizira cijele 2013. On je i uvod u međunarodnu znanstvenu konferenciju Od čudnovatog do čudesnog koja koja će se održati u Slavonskome Brodu od 18. do 20 travnja i okupiti stotinjak znanstvenika.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića objavio je 1913. Hrvatski pedagoško-književni zbor. Sa svojih više od 130 domaćih i inozemnih izdanja, priča o malome šegrtu Hlapiću postala je najobjavljivaniji hrvatski roman uopće. Kroz prijevode već više od osam desetljeća, od prvog češkog prijevoda 1930., Šegrt Hlapić prisutan je u europskim i izvaneuropskim književnostima. Roman je preveden na više desetaka jezika, među kojima su i dva izdanja na engleskom jeziku, tri na kineskom, osam na japanskom, pa čak i izdanje na esperantu, dva bengalska izdanja, vijetnamsko, sedam slovenskih izdanja. Taj se roman odavno prelio preko ruba svoje književne egzistencije u brojne kazališne predstave, radioigre i razne medijske adaptacije.

U zagrebačkom Dječjem kazalištu Trešnja večeras će biti izvedena istoimena predstava u režiji Renea Medvešeka.