Predstavljena Queer Zagreb Sezona

Od travnja do kolovoza hrvatska platforma za promicanje queer kulture i identiteta Queer Zagreb u Rijeku, Split i Zagreb dovodi umjetnike, teoretičare i aktiviste iz cijelog svijeta. Na pedesetak događaja bavit će se temama klerikalne queer seksualnosti na filmu, identitetima i ideologijama, pitanjima nacionalnih stereotipa te specifičnostima LGBT medija.

Okosnica sezone i dalje su međunarodna gostovanja. Imamo ih šest, a pokrenuli smo i program umjetničkih rezidencija, rekao je na konferenciji za novinare programski direktor Zvonimir Dobrović. Posebno je zadovoljan zbog uspješne suradnje s filmskim festivalima.

Sezona se nastavlja konferencijom posvećenom LGBT medijima te tipičnostima tih medija. Kako je napomenuo Dobrović, riječ je o prvoj i jedinstvenoj konferenciji, a gostovat će vlasnici velikih medijskih kuća, poput Special media iz Njemačke, te urednik Out magazina, najvećega gay magazin u SAD-u. U lipnju će biti predstavljeno elektroničko izdanje na engleskom Usmene povijesti homoseksualnosti u Hrvatskoj. Održat će se i zabave, a 10. svibnja queer.hr proslavit će treći rođendan u novom klubu Diamond.

Prvi događaj na rasporedu je već sutra. Riječ je o predstavi Bitch!Dyke!Faghag!Whore! performerske zvijezde, književnice, pjesnikinje, glumice i redateljice Penny Arcade, koja je tom predstavom utrla put nastanku neoburleske. Predstava, čija je misija prosvjed protiv cenzure u umjetnosti,  održat će se u velikoj dvorani Jedinstva u 21 sat. Nastala je 1990. i dosad je izvedena u 26 gradova diljem svijeta.

Nakon transformacije iz festivalskog formata, Queer Zagreb od ove godine svoje aktivnosti provodi tijekom cijele godine pod nazivom Queer Zagreb Sezona.