Siniša Svilan proglašen krivim za primanje mita

Bivši direktor programa Nove TV Siniša Svilan na zagrebačkome Županijskom sudu proglašen je krivim za primanje mita u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu Nove TV. Svilan je dobio osam mjeseci zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro. U proračun mora platiti 67.500 eura.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a zatražila je u završnom govoru da se Svilana proglasi krivim i da mu se oduzme imovinska korist od 67.500 eura jer je nesporno da su emisije Core Medije prikazivane na Novoj TV o čemu je pregovarao Svilan. Istaknula je kako su iskazi svjedoka potvrdili da je Svilan pregovarao o cijeni, davao inicijativu, predlagao projekte i svojim autoritetom utjecao na odluke uprave čija je uloga u tome bila formalna, a ne suštinska.

Branitelj Ljubo Pavasović Visković kazao je, pak, da bivši direktor programa Nove TV prema ugovoru o radu nije bio ovlašten sklapati poslove, nego je o tome na temelju niza provjerljivih parametara odlučivala uprava. Za ključne USKOK-ove svjedoke koji su teretili Svilana, branitelj je rekao da su mijenjali iskaze i branili svoje interese u drugim predmetima preko njegovih leđa.

Iako tijekom suđenja primanje mita nije izravno dokazano, jer se korupcija najčešće odvija bez svjedoka, Svilanovo nedjelo predstavlja visok stupanj društvene opasnosti, jer nagrada ili dar ne smije biti izvor za osobno bogaćenje, kazala je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Smiljanić obrazlažući nepravomoćnu presudu. Zaključila je da se radi o crnom novcu te da državi štete oni koji takav novac daju kao i oni koji ga primaju.

Potvrdi li Vrhovni sud današnju nepravomoćnu presudu Svilan će u 15 dana morati vratiti ukupan iznos mita koji je navodno primio od studenog 2004. do prosinca 2007. kako bi se na Novoj TV prikazale Core Medijine emisije Jedan na jedan, U sridu, Istraga i Rekonstrukcija.