Počela kampanja "Prijavi zločin iz mržnje!"

Na splitskoj Rivi održana je javna akcija u sklopu nacionalne kampanje "Prijavi zločin iz mržnje!" tijekom koje su aktivisti LGBT osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe) građanima podijelili letke u kojima ih pozivaju da prijave nasilje ili informacije o zločinu iz mržnje.

Aktiviste je čuvala policija i tijekom akcije nije se dogodio nijedan izgred.

Nacionalna kampanja "Prijavi zločin iz mržnje!", osim javnih akcija, sastoji se i od plakata koji će biti postavljeni u Zagrebu, Osijeku i Puli.

Projekt "Suzbijanje homofobičnih i transfobičnih zločina iz mržnje" provode udruge "Kontra" i "Iskorak" u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a financira ga Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.

U lecima koje dijelimo pravni je tim Iskoraka i Kontre sastavio uputu za ponašanje u slučaju nasilja", rekla je Sanja Juras iz Kontre. Želimo potaknuti LGBT osobe da prijave nasilje budući da ih većina to još ne čini zbog straha da će biti i dalje diskriminirane i ponovno napadnute te da će ih obitelj i prijatelji odbaciti ako doznaju za njihovu spolnu orjentaciju ili rodni identitet. Naš sustav pravne pomoći je besplatan i povjerljiv. Ne odajemo podatke javnosti, dodola je Juras.

Istaknula je kako se na godinu diljem zemlje dogodi do deset napada na LGBT osobe, no to "ostaje tamna brojka jer većina takve događaje ne prijavljuje policiji ni LGBT organizacijama". U posljednje vrijeme ima pozitivnih pomaka, dodala je Juras, navodeći kako se više ljudi ipak usuđuje prijaviti nasilje, čak i javno progovoriti o njemu u medijima.

Sastavni dio projekta, među ostalim, jest i edukacija o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama koja je ove godine postala sastavni dio kurikuluma na Visokoj policijskoj školi.