Hlapić iz podruma, ormara i s tavana

Ove godine slavimo stotu obljetnicu objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. Proslavi se pridružila i Gradska knjižnica Rijeka. Pozvali su građane da zavire u svoje podrume, ormare i tavane ne bi li pronašli najstarijeg Hlapića na riječkom području. Rezultati potrage iznad su očekivanja.

Tri mjeseca potrage urodila su pravim kapitalcem - stogodišnjim Hlapićem. U Gradsku knjižnicu Rijeka stigao je iz Lovrana. Riječ je o prvom, iznimno rijetkom primjerku koji je s posvetom primio vrijedni učenik Mladen Zoričić.

Vlasnik je poslao knjigu na izložbu kao primjerak koji je njegov otac primio kao nagradu za uspješno sudjelovanje u nastavi u hrvatskoj učiteljskoj kraljevskoj vježbaonici u Zagrebu davne 1913., izjavila je Verena Tibljaš, koordinatorica programskih aktivnosti Gradske knjižnice Rijeka.

No osim toga najstarijeg, tijekom akcije prikupljeni su primjerci izdanja iz različitih godina, a naslovnice, ilustracije i jezik govore o vremenu nastanka. Među knjigama je i jedinstven primjerak, na retoromanskom jeziku.

Kako nitko od nas ne govori taj jezik, bilo mi je žao da knjiga ostane u kućnoj biblioteci pa sam je odlučila darovati ovdje, kazala je vlasnica knjige Višnja Jurak.

Knjige o Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića prepune su emotivnih posveta i donose duh djetinjstva mnogih generacija koje su odrastale i koje će odrastati uz Hlapića. Sve prikupljeno može se razgledati na izložbi Hlapićeva baština koja se održava u sklopu Tjedna dobre dječje knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka.