Počinje 3. Avantgarde Jazz Festival u Rovinju

Treći Avantgarde Jazz Festival u Rovinj dovodi neka od najvećih svjetskih jazz imena. Niz od sedam vrhunskih koncerata, koji će se održati od 3. svibnja do 13. srpnja, počinje Rudresh Mahanthappa's Gamak Quartet 3. svibnja u rovinjskome Multimedijalnom centru (koncert možete u izravnom prijenosu poslušati na Trećem programu Hrvatskog radija).

Američki glazbenik Rudresh Mahanthappa prošle je godine proglašen najboljim alt saksofonistom na svijetu, prema glasovanju kritičara uglednog glazbenog časopisa DownBeat. Aktualni album "Gamak“, indijski termin za melodijski ukras, objavljen je potkraj siječnja pa publika trećeg Avantgarde Jazz Festivala ima privilegij da među prvima uživa u novom glazbenom materijalu.

Glazba koju Mahanthappa predstavlja ujedinjuje zapadnjačke forme jazza, progresivnog rocka, heavy metala, country glazbe, američkog folka, go-goa i ambijentalne glazbe koju istodobno oplemenjuje bogatom glazbenom tradicijom Indije, Kine, Afrike i Indonezije.

Četvrtog svibnja u istom prostoru održat će se koncert vrsne interpretatorice sevdalinki Amire Medunjanin. O kakvoj je vokalistici i osobnosti riječ možda najbolje govori činjenica da je prozvana bosanskom Billie Holiday.

O njezinoj popularnosti govori i podatak da je neke albume, kao i aktualni "Amulette“, koji će predstaviti u Rovinju, objavila za glasovitu diskografsku kuću Harmonia Mundi. Osim sevdalinki, Amira Medunjanin izvodi i snima pjesme iz drugih zemalja našeg okruženja, posebice iz makedonske i srpske glazbene tradicije.