Propitivanje društvenog poretka na izravan način

Aktualna društvena kretanja usmjerena prema promjeni vladajuće paradigme ostavila su tragove na recentnom europskom i svjetskom filmskom stvaralaštvu. Službeni natjecateljski program 6. Subversive Film Festivala ponudit će stoga izbor igranih i dokumentarnih filmova koji suptilno ili izravno propituju današnji društveni poredak i tematski se oslanjaju na ovogodišnji festivalski fokus – utopiju demokracije.

Filmski program održava se u kinima Europa i Grič. Počinje 4. svibnja, kada će biti prikazan film Sophie Finnes Pervertitov vodič kroz ideologiju, a završava 12. svibnja svečanom dodjelom nagrade Wild Dreamer. To je novost ovogodišnjeg, šestog izdanja festivala.

Popratni program Subversive Film Festivala održava se u kinu Grič i donosi dvije zanimljive filmske sekcije. U sklopu retrospektive velikana filmske umjetnosti Chrisa Markera, pod nazivom Marker – Mjesto oproštaja bit će prikazani neki od autorovih najdojmljivijih uradaka. Drugi dio popratnog programa nazvan je Queer izvan svoja četiri zida, a osim filmova koji se temelje na preispitivanju umjetničkog, teorijskog i aktivističkog queer-prostora, nadilazeći pritom klasična čitanja kroz uobičajene i često već iscrpljene interpetacijske obrasce, uključuje i dvije zanimljive rasprave: Tribinu o klerikalnom queeru te Camp i trash u pop-kulturi od 90-ih naovamo.

Paralelno s filmskim programom, 10. i 11. svibnja u sklopu Subversive Foruma i Balkanskog foruma održat će se u ZKM-u 3. Joint Social Conference, samo tri tjedna prije atenskog Alter-summita. To će biti prilika za okupljanje velikog broja organizacija te društvenih aktera i sindikalista iz istočne Europe i Balkana koji će raspravljati o društvenim pokretima u raznim zemljama, suočiti se s novim izazovima sve dublje krize i poboljšati analizu globalne situacije s drugog Joint Social Conferencea.