Etnofilm festival u Rovinju

Peti Etnofilm festival, na kojem se prikazuju filmovi iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije, od danas do 27. travnja održava se u Multimedijalnom centru u Rovinju. Cilj je otvaranje dijaloga među kulturama i popularizacija hrvatskog etnografskog filma.Od 92 prijavljena filma, odabrana su 24 različitih tema i metodoloških pristupa, ne bi li se naglasila orijentacija prema razvoju i praćenju antropološke i etnološke produkcije te dao prostor dokumentaristima koji se svojim radom oslanjaju na etnografski film, najavljuju organizatori.

Uz klasičnije teme i suvremeni metodološki pristup, vezane uz proljetne ophodnje, poklade ili, primjerice, tradicionalno stočarstvo u Rumunjskoj, prikazat će se i filmovi koji tematiziraju katalonsku borbu za autonomiju prevedenu na nogometni jezik, primjer stigmatizacije bolesnika u Australiji te intimne portrete vodnjanskog umirovljenika u filmu "Drug Ferlin".

Etnofilm festival produbljuje problematiku vezanu uz antropološku "krizu reprezentacije", rada na terenu te produkcijskih i distribucijskih uvjeta tog pomalo marginaliziranog žanra. Projekcije filmova prate razgovori s autorima, a natjecateljski dio programa upotpunit će filmovi izabrani u suradnji s Festivalom eksperimentalnog filma 25FPS, stoji u najavi festivala.

U ovogodišnjem žiriju su direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju i profesor na moskovskom sveučilištu Evgeny Aleksandrov te Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma "Blokada".

Festivalu prethodi međunarodna radionica vizualne antropologije, od 22. do 24. travnja, koja je ove godine posvećena hipermediji. Vodit će je pionir u području hipermedije i interaktivnih etnografskih filmova, profesor Peter Biella sa Sveučilista u San Franciscu.

U sklopu festivala, koji je koncipiran kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, održat će se i izložba fotografija Etiopljanki iz fundusa Etnografskog muzeja Istre, u suradnji s Centrom za vizualne umjetnosti Batana iz Rovinja. Pripremljen je i glazbeni program. Ulaz na sve projekcije je besplatan.