Otvoren festival pročitanih knjiga

Izložbom fotografija Portreti umjetnika Toše Dabca, pjesničkim susretom s Arsenom Dedićem te koncertom porečkog Big Banda u Poreču je otvoren šesti BOOKtige, međunarodnog festivala pročitanih knjiga. Time je porečka Gradska knjižnica, organizator festivala, obilježila i nacionalnu Noć knjiga.

BOOKtiga na središnjem porečkom Trgu Marafor okuplja ljude različitih profesija i afiniteta, antikvarijate iz zemlje i inozemstva, književnike i pjesnike, glumce i publiku. Ove je godine u središtu upravo izložba fotografija Toše Dabca na kojima su portreti različitih hrvatskih umjetnika, od književnika i slikara do glumaca.

Kako se čulo, odabir portreta na ovoj izložbi zanimljiv je za upoznavanje iznimno bogatog Dabčeva opusa u kojemu je više od 200.000 negativa u zbirci Arhiva Tošo Dabac, koja se i danas čuva i stručno obrađuje na istome mjestu na kojemu je ovaj bard hrvatske fotografije 1940. osnovao svoj fotografski atelje.

Festival su otvorili ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, porečki gradonačelnik Edi Štifanić te kustosica izložbe Marina Benažić.

Nakon otvaranja, skladatelj, pjesnik i producent Arsen Dedić posjetiteljima je predstavio svoje antologijske pjesme.