Predstava "Europa" na četiri jezika premijerno u ZKM-u

Predstava "Europa" u režiji Janusza Kice, koja nizom stereotipa promišlja današnji europski identitet i Europu kao kontinent prepun suprotnosti, premijerno će se izvesti danas u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Rezultat je to međunarodnog projekta Četiri grada, četiri priče u kojem su dramski pisci Lutz Huebner, Malgorzata Sikorska-Miszczuk, Tena Štivičić i Steve Waters, napisali tekst Europa, na temelju radionica u svakoj od zemalja sudionica i rasprava na društvenim mrežama i web stranicama, gdje je publika u proteklih godinu dana mogla odgovarati na pitanja o Europi.

Nemamo ambicija objasniti što je Europa, jer to ne znaju ni političari, već iz neobičnog kuta želimo dati pogled na fenomen Europe i činjenicu da smo zajedno na jednom kontinentu, rekao je redatelj Janusz Kica na konferenciji za novinare.

Predstava se temelji na ideji različitosti jer svako kazalište doprinosi temi sa svojom tradicijom i jezikom, ustvrdio je Kica. Opasan je konzervativan stav da svi moramo misliti i raditi isto, to nije točno jer možemo biti različiti, a raditi zajedno, istaknuo je.

Ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč istaknula je da je to prvi put da se neka predstava igra na četiri jezika, a redatelja Kicu opisala je kao najbolji izbor, s obzirom da poznaje sve te jezike, i dobro zna što je Europa jer je, radeći, prelazio mnoge njezine granice.

U Zagrebu, koji je odabran za svjetsku premijeru, predstava će igrati tri puta, a potom odlazi u Njemačku, Poljsku i Englesku. Dramaturginja je Caroline Estelle Jester iz Velike Britanije, kostimografkinja Doris Kristić iz Hrvatske, autori scenografije Ivana Radenović i grupa Numen iz Hrvatske, skladatelj Stefan Milosz je iz Poljske, a oblikovatelj svjetla je Britanac, Simon Bond.