Više od 270 priredaba na Bečkim svečanim tjednima

Jedan od najvećih i nauglednijih međunarodnih festivala u Austriji, Bečki svečani tjedni (Wiener Festwochen), koji će se od 10. svibnja do 16. lipnja održati u austrijskom glavnom gradu, imat će najinternacionalniji karakter do sada s priredbama iz 40 država uz ostalo i iz Hrvatske, najavljeno je u Beču.

Prema riječima organizatora, ovogodišnji program Wiener Festwochen obuhvaća više od 270 kazališnih, glazbenih, likovnih priredbi i inovativnih projekata i performansa s umjetnicima i ansamblima iz 40 država među kojima je 41 produkcija, 10 premijera i osamdesetak koncerata.

Na programu ovogodišnjih Bečkih svečanih tjedana je i premijera dramskog dijela U agoniji Miroslava Krleže u režiji Martina Kušeja, u koprodukciji Bečkih svečanih tjedana i muenchenskog Residenztheatra, kao i gostujuća predstava Mrzim istinu autora i redatelja Olivera Frljića.

Voditelj festivala Luc Bondy, ove godine po posljednji put na čelu te ugledne kulturne manifestacije, režirao je dvije predstave, Molierovu komediju Tartuffe te Povratak Harolda Pintera, što je gostovanje ansambla pariškog kazališta Odeon kojemu je Luc Bondy odnedavno direktor.

Uz već poznati veliki projekt koji se održava na otvorenome Into the City, ove godine pod naslovom Glazba i politika, Bečki svečani tjedni nude niz novih projekata s političkom konotacijom, primjerice projekt Cijelo nebo iznad Zemlje - Sindrom Wendy i projekt Swamp Club, koji uključuju kazališne predstave performance, ples, rasprave, instalacije, izložbe. Jedna od predstava je i Kreativni otpor u Siriji.

Novi kazališno-glazbeni projekt Christopha Marthalersa Posljednji dani - predvečerje je zbir skladbi i tekstova skladatelja i umjetnika koji su u nacističko vrijeme bili proganjani i protjerani ili umoreni, a predstava će se održati u povijesnoj dvorani Saveznog vijeća austrijskog parlamenta.

U povodu 200. obljetnice Giuseppea Verdija biti će izvedena njegova opera Trubadur, a u bogatom glazbenom dijelu festivala nastupit će uz ostale Bečka filharmonija, Berlinska filharmonija, Njujoška filharmonija i drugi.