Počeli Dani Orisa

Zahvaljujući Danima Orisa, međunarodnom arhitektonskom simpoziju, naša zemlja barem jedanput na godinu u Zagrebu okupi svjetske arhitektonske zvijezde. Ovaj put u tom iznimnom događaju ovaj vikend uživati i Dubrovčani.

Uvodno izlaganje na Danima Orisa ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš posvetit će arhitektonskim politikama. Sa svojim radom posjetitelje će upoznati Boris Podrecca, autor projekta na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Posebni gosti dolaze iz Venecije - Greta Ruffino i Raul Betti  snimili su razgovor s portugalskim prickerovcem, dobitnikom Zlatnoga lava na Venecijanskom bijenalu arhitekture Alvarom Sizom čija će se izložba Putovanje bez plana otvoriti u Dubrovniku, ističe čelni čovjek Oris kuće arhitekture Andrija Rusan.

Postavljamo u Dubrovniku tu izložbu koju je on imao u Veneciji u povodu dodjele Zlatnoga lava i Oris je prvi nakon Venecije koji to može i smije izlagati, obogaćeno s 12 crteža koje Oris ima u svojoj kolekciji, i ja vjerujem da će ljudi uživati, izjavio je Rusan.

Tu su i uvijek rado viđen i slušan dizajner i ilustrator s njujorškom adresom Mirko Ilić te prilično neuobičajen gost na jednom arhitektonskom skupu  znanstvenik Ivan Đikić.

Predavanje na dubrovačkim Danima Orisa održat će i jedan od petero ovogodišnjih kandidata za nagradu Mis van der Rohe Manuel Aires Mateus iz Lisabona, zatim sarajevski arhitekt Amir Vuk Zec i naš Hrvoje Njirić.