E-upisi: Za prvi razred srednje škole skoro 56.000 mjesta

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović donio je Odluku o upisu učenika u prvi razred srednje škole u idućoj školskoj godini, kojom se planira upis za 55.950 učenika u 2244 razrednih odjela, a najveća ovogodišnja novost su e-upisi, priopćeno je iz Ministarstva.

Za ljetni upisni rok učenici će se prijavljivati od 9. svibnja do 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka bit će objavljena 5. srpnja. Drugi, jesenski upisni rok trajat će od 19. do 24. kolovoza, a ljestvica će se objaviti pet dana kasnije. Učenici upisani u oba roka dužni su dostaviti potpisani obrazac o upisu 2. rujna.

E-upisi, koji su službeno počeli 15. travnja kada je u rad puštena stranica www.upisi.hr, novi je model koji omogućuje jednostavniji, transparetniji i učinkovitiji proces upisa u srednje škole.

U srednjim školama kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave planira se mogućnost upisa za 53.360 učenika u 2110 razrednih odjela. U onima kojima je osnivač druga pravna ili fizička osoba odobren je upis za 2590 učenika u 134 razrednih odjela.

Gimnazijski programi javnih škola imaju mjesta za 12.801 učenika, četverogodišnji programi za stjecanje strukovne kvalifikacije za njih 21.636, a trogodišnji programi za 6487 učenika.

U programima obrazovanja za vezane obrte, u trajanju tri godine, mjesta je za 8927 učenika, a u programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra/tehničar opće njege, u trajanju od pet godina, 1116 učenika.

Programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju kraćem od tri godine moći će upisati 189 učenika, prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju njih 810 te 1394 programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola.

Detaljni podaci o upisima, strukturi razrednih odjela i broju učenika prvih razreda srednje škole nalaze se na internet stranicama Ministarstva.