Uhićen predsjednik FBiH Živko Budimir i još 18 osoba

Uhićen je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, potvrdilo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Najzvučnije je to ime među najmanje devet dužnosnika u tijelima vlasti FBiH koji su osumnjičeni za korupciju te uhićeni u policijskoj akciji pod kodnim nazivom Patriot, potvrdili su u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Budimir je u večernjim satima priveden u sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje će se nastaviti njegovo ispitivanje. Prema zakonu, ondje može biti zadržan 24 sata, a nakon toga morao bi biti pušten, osim ako državni odvjetnik zatraži da mu se odredi pritvor.

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić potvrdila je da se Budimira, među ostalim, tereti da je primao novac u zamjenu za pomilovanje pravomoćno osuđenih osoba.

Prema informacijama iz medija, u proteklih godinu i pol u FBiH Budimir je potpisao pomilovanja za više od 160 osoba, dok je, primjerice, u Republici Srpskoj u istom razdoblju oprost od izdržavanja kazne dobila samo jedna osoba.

Devet osoba uhićeno je u akciji Memory. One se terete za krijumčarenje marihuane. Tu akciju s akcijom Patriot povezuje činjenica da je vođa te kriminalne skupine, koji je također priveden, trebao biti pomilovan od izdržavanja zatvorske kazne koja mu je prije izrečena za drugo kazneno djelo.

Jozić je potvrdila da je policija tijekom pretraga zaplijenila veliku količinu dokumentacije koja se odnosi na rad Povjerenstva za pomilovanja FBiH, a oduzeta su i računala, mobiteli te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

Posebnu akciju SIPA je provela i na području Širokog Brijega, no ona je bila usmjerena isključivo na suzbijanje ilegalne trgovine narkoticima i nije povezana s istragama o korupciji.

Doznaje se da su pripadnici SIPA-e uhitili i Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i umirovljenoga generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zatim predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde Hidajeta Halilovića te predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB) Sauda Kulosmana, dok je predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH Ivan Jurčević u bijegu.

Ukupno je uhićeno 19 osoba. Osim Budimira, Halilovića, Barišića i Kulosmana, uhićeni su A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž.