Šaljić najbolji fotograf krajolika u 2013. godini

Fotografu Nenadu Šaljiću u Londonu je dodijeljena nagrada "Sony World Photography" za najboljeg fotografa krajolika u 2013. godini. Time je postao prvi Hrvat koji je osvojio tu nagradu.

Nagrada, priznanje i fotoaparat Sony A99 Šaljiću su uručeni na svečanoj ceremoniji, pred elitom fotografske industrije iz cijelog svijeta. Pobjedničku seriju nazvanu "Portret Matterhorna" počasni sud nagrade "Sony World Photography" odabrao je među više od 122.000 prijavljenih radova iz 170 zemalja. Žirijem, koji su činili stručnjaci za fotografiju diljem svijeta, predsjedala je direktorica posebnih projekata Magnum Photosa Catherine Meyerhoff.

U obrazloženju nagrade ističe se da je na Šaljićevim crno-bijelim fotografijama zabilježena snažna, magična ljepota  planine Matterhorn u Pennine Alpama na granici Švicarske i Italije. Fotografije su nastale u sklopu većeg projekta koji je počeo 2009. Njime je Šaljić htio pokazati neprestane promjene na planini, ali i odati počast penjačima koji su se usudili uspeti na planinu, kao i onima koji se nikada nisu vratili.

Šaljić (1961.) živi u Splitu. Fotografiji se, nakon pauze od 18 godina, vratio tijekom ekspedicije na Himalaju 2006. Iako je u mladosti bio entuzijastičan fotograf, studirao je ekonomiju, koju je i doktorirao.

Titulu Iris dOr za fotografa godine i 25.000 dolara osvojila je norveška fotografkinja Andrea Gjestvang za seriju fotografija djece i mladih koji su preživjeli masakr na otoku Utoeya u srpnju 2011. Ukupni pobjednik u Otvorenoj kategoriji za amatere fotografe i entuzijaste je Hoanf Hiep Nguyen iz Vijetnama, koji je primio nagradu od 5000 dolara. Nagrada za poseban doprinos fotografiji dodijeljena je Amerikancu Williamu Egglestoneu.

Sve pobjedničke fotografije i najbolje fotografije s dodjele nagrada, uz poseban prikaz rada Williama Egglestonea, bit će izložene u londonskom Somerset Houseu od 26. travnja do 12. svibnja te objavljene u knjizi "Sony World Photography Awards" za 2013. godinu.

Pobjedničke fotografije mogu se pogledati na www.worldphoto.org ili na Image.net.