Više od 200 djela Josipa Vanište u MSU-u

U zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti u tijeku je jedan od najvećih likovnih događaja ove godine u Hrvatskoj. Više od 200 djela iz 70 godišnjega stvaralaštva jednoga od rodonačelnika europske i svjetske konceptualne umjetnosti, Josipa Vanište, predstavljeno je na retrospektivi pod nazivom Ukidanje retrospektive.

Karakteristično za Vaništu, riječ je o antiretrospektivi koja ukida klasične muzeološke i vremenske kategorije, rekla je kustosica izložbe Nada Beroš. Radovi na izložbi ne prate se kronološki, nego su oni stariji pomiješani sa suvremenima i na taj način stavljeni u nove odnose, dodala je.

Iako je zamišljena kao komorna, izložba se proširila na cijeli drugi kat, a kroz desetak fragmenata predstavljen je širok raspon njegova stvaralaštva, od najranijih ulja, Voće i Autoportret iz ranih četrdesetih godina i vremena njegovih gimnazijskih klupa u Karlovcu, sve do recentnih fotografskih instalacija, crteža i ulja nastalih ove godine.

Svjetska kritika je, ponajprije zahvaljujući njegovu djelovanju u Gorgoni Vaništu uvrstila među rodonačelnike konceptualne umjetnosti u svjetskim okvirima, a ta je kultna umjetnička grupa dobila i posebno mjesto na izložbi. Dio je posvećen njegovu rodnom Karlovcu, potom jednom od osnivača Gorgone Radoslavu Putaru, a tu je i niz crteža iz pedesetih s portretima pisaca i umjetnika koji su ga obilježili, među kojima se ističe onaj njegova prijatelja Krleže na samrtnoj postelji.

Izložbu prati opsežna publikacija s ilustracijama i stručnim tekstovima, mnogi edukativni programi te projekcije četiri filma o Gorgoni i Vaništi. Oko devedeset posto radova su iz atelijera toga gotovo devedesetogodišnjeg umjetnika, a ostalo su posuđeni radovi.