"Nisu nam potrebni izljevi emocija, već povjerenje i rezultati"

U Zagreb je došao prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić. Prvi je to posjet Hrvatskoj jednog člana aktualne srbijanske vlade otkako su preuzeli dužnost u srpnju prošle godine. Potpredsjednik srbijanske vlade bio je gost u HTV-ovoj emisiji Tema dana. 

Na pitanje koji je cilj posjeta Zagrebu Vučić je odgovorio da mu je ponajprije želja unaprijediti međudržavne odnose na praktičan način.


Postaviti stvari na pragmatičnoj razini


To radimo u interesu naših naroda, a ne zato što to traži netko od nas. I nisu nam potrebni izljevi emocija, već odnos povjerenja i rezultati, postavljanje stvari na pragmatičnoj razini, rekao je Vučić.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade istaknuo je da se mnoge stvari mogu unaprijediti, iako postoje različiti pogledi na prošlost.

Unatoč tomu valja nam gledati prema budućnosti i probleme rješavati na miran način. Uz to moramo pronaći korist za obje strane, u prvome redu mislim na proširenje tržišta. Želimo dobre racionalne odnose koji idu korak po korak naprijed. Različiti pogledi na prošlost, poput onog na akciju Oluja, ne smiju nas razdvajati. Nama treba pomoć Hrvatske, kao što mislim da i Hrvatskoj treba partner na istoku, izjavio je Vučić.

Očekuje da se na nekim međunarodnim natječajima Srbija i Hrvatska pojave zajedno te da se u Hrvatskoj otvori put za srpske gospodarstvenike. Želimo konkurenciju, suradnju i pristojne pragmatične odnose u interesu građana i država Srbije i Hrvatske, naglasio je.

Cijeli razgovor s Aleksandrom Vučićem pogledajte u Temi dana od 28.4.2013.

Vučić nije potvrdio da se priprema bilateralni susret predsjednika Josipovića i Nikolića, no Nikolić će doći na svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade sastat će se danas s državnim dužnosnicima, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom te prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, koja će mu biti domaćin, te ministrom obrane Antom Kotromanovićem. 


Pusić: Očekujemo napredak u rješavanju otvorenih pitanja


Vučićev posjet Hrvatskoj nastavak je niza sastanaka na visokoj razini između dviju susjednih zemalja od kojeg se očekuje napredak u rješavanju otvorenih pitanja, izjavila je Pusić. Riječ je o problemima proizišlima iz rata, osobito nestalim osobama, gospodarskoj suradnji kada Hrvatska uđe u EU i izađe iz CEFTA-e te europskom putu Srbije i suradnji dviju država na tome putu, rekla je šefica hrvatske diplomacije.

U MVEP-u smatraju da suradnja dviju država, pa i u najosjetljivijim ratnim pitanjima, postiže rezultate i kao primjer ističu nedavno otkrivanje masovne grobnice hrvatskih civila u Sotinu koja, kažu, ne bi bila otkrivena da Hrvatska nije dobila podatke od srpske strane. Radi se i na povratu hrvatskih umjetnina opljačkanih u Domovinskom ratu, što je jedan od hrvatskih uvjeta da bi se uopće otvorili razgovori o mogućem povlačenju međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

U Ministarstvu ističu da će službeni Zagreb ustrajati na ispunjavanju toga i preostala dva uvjeta za povlačenje tužbi, identifikaciji nestalih iz Domovinskog rata i sveobuhvatnim rješavanjem pitanja optuženih i osumnjičenih za ratne zločine.