Završen 5. ETNOFILm festival u Rovinju

Dodjelom nagrada završio je 5. ETNOFILm festival u Rovinju, koji je u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao od 24. do 27. travnja.

U četiri dana na festivalu su prikazana 24 filma međunarodne dokumentarne produkcije, a festival te prateće predavanje, radionicu, izložbu i glazbeni program posjetilo je oko tisuću ljudi, priopćio je odjel za odnose s javnošću tog festivala.

U kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa žiri je dodijelio dvije ravnopravne nagrade. Andrei Mihai Leaha dobio je nagradu za film "Babaluda Luda - Promatrajući sebe", za razvoj tradicionalne kulture vizualnim metodama i užitak filmskog stvaralaštva. Peter Biella je za film "Poglavica i lavovi" dobio nagradu zbog točnosti antropološkog motrenja i korištenje ekspertnog znanja.

Pobjedu u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa u TV produkciji odnio je Ivo Kuzmanić za film "Žetva u Crkvarima", za originalnu suradnju sa zajednicom te predstavljanje rada kao kohezivnog elementa društva. U kategoriji filmova studenata etnologije/antropologije žiri je nagradu dodijelio filmu Bena Cheethama "Koračajući naprijed" zbog suosjećajnog pristupa u tumačenju društvenih nejednakosti.

Dvije ravnopravne nagrade žiri je dodijelio i u kategoriji filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi. Nagrade su dobili Tobias Lindner s filmom "Orania" za zastrašujući prikaz nasljeđa kolonijalizma i suptilno tematiziranje lažnoga mira, dok su Ram Devineni i Cano Rojas nagrađeni za film "Ljudski toranj", za pouku antropolozima da okrenu pogled od prošlosti prema budućnosti.