Dodijeljene nagrade 23. Marulićevih dana

Na svečanosti zatvaranja 23. Marulićevih dana na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu dodijeljene su festivalske nagrade. Festival hrvatske drame i autorskog kazališta, koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u organizaciji HNK u Splitu, održavao se u Splitu od 21. do 28. travnja.

Nagradu Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dodijeljena je Mati Matišiću, autoru drame „Žena bez tijela“ izvedene u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, dok je Marula za predstavu u cjelini dobila predstava „Leda“ Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje.

Publika Marulićevih dana najvišu je ocjenu dala predstavi "Gospoda Glembajevi“ Miroslava Krleže u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i režiji Ivice Buljana. Nagrada za dramaturgiju predstave / dramatizaciju / adaptaciju (lokalizacija) dobila je Jelena Kovačić za dramaturgiju u predstavi "Leda", dok je nagrada za režiju dodijeljena Anici Tomić za režiju predstave "Leda". 

Nataši Barbari Gračner za ulogu Barunice Castelly-Glembay u predstavi „Gospoda Glembajevi“ i Nataši Dorčić za ulogu Melite u predstavi „Leda“ pripala je nagrada za glumačko ostvarenje, dok su nagradu za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu, itd.) osvojili Frane Đurović, Anica Tomić i Jelena Kovačić za glazbeni koncept predstave odnosno glazbu i izbor glazbe u predstavi „Leda“.

U službenoj konkurenciji sudjelovalo je deset hrvatskih drama po izboru ovogodišnjeg izbornika Darka Lukića.