Dani europskog filma u hrvatskim gradovima

U povodu Europskog tjedna Delegacija EU-a u Hrvatskoj te Kulturni klub od 3. do 11. svibnja organiziraju u Zagrebu, Rijeci, Puli, Novskoj, Splitu i Dubrovniku Dane europskog filma, za koje će ulaz biti besplatan.

Manifestaciju će 3. svibnja u kinu Metropolis zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti otvoriti njemačko-hrvatsko-srpska koprodukcija Najljepša je zemlja moja Mihaele Kezele, ljubavna drama u kojoj glavne uloge igraju Zrinka Cvitešić i Mišel Matičević.

Prikazat će se i austrijski film Za ljubav nikad nije kasno, o paru koji se zaljubio u osamdesetim godinama života, a u fokusu francuske romantične komedije Imena ljubavi jest djevojka koja spava s političarima koji misle suprotno od nje kako bi ih uvjerila u ispravnost svojih stajališta. 

Uz dansku egzistencijalnu dramu Submarino Thomasa Vinterberga, preostala tri naslova iz ovogodišnje ponude opisuju se žanrovski kao kriminalistički film, a različita vremena i mjesta u kojima se događaju - Nizozemska prije Drugoga svjetskog rata u Bandi iz Ossa, Čehoslovačka pedesetih u filmu U sjeni, Italija potkraj šezdesetih u Piazza Fontana - Zavjera u Italiji - filmska su šetnja dijelovima povijesti zemalja zajednice kojoj Hrvatska pristupa 1. srpnja.

Dani se održavaju još u kinima Grič i CZKIO Susedgrad u Zagrebu, Art-kinu Croatia u Rijeci, kinu Valli u Puli, kinu Novska, kinoteci Zlatna vrata u Splitu i kinu Sloboda u Dubrovniku.

Posjetitelji projekcija mogu sudjelovati u besplatnoj nagradnoj igri, u kojoj najsretniji osvaja putovanje u Bruxelles za dvoje.