Na pristupni ugovor potpisi dvoje nizozemskih monarha

Hrvatski pristupni ugovor imat će potpise dvoje nizozemskih monarha, bivše kraljice Beatrix, koja je abdicirala, te njezina sina, novog kralja Willema-Alexandera. Najavila je to nizozemska veleposlanica u RH Stella Ronner-Grubačić na prijmu u povodu inauguracije novoga nizozemskog suverena.

Zakon o potvrđivanju Ugovora o pristupanju potpisala je kraljica Beatrix dva dana nakon što je nizozemski Senat 16. travnja ratificirao ugovor. Novi će kralj potpisati instrument o ratifikaciji, koji treba biti deponiran kod vlade Talijanske Republike do 30. lipnja (u Rimu se čuvaju svi ugovori Unije) kako bi Hrvatska 1. srpnja postala članica EU-a. 

Na prijemu su, među ostalima, bili predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, supruga hrvatskog predsjednika Tatjana Josipović, saborski zastupnici te predstavnici diplomatskog zbora i kulturnog i javnog života u Hrvatskoj.

Godina 2013. je važna godina za Hrvatsku i njezine građane. Hrvatska će 1. srpnja postati 28. članica EU-a. To je rezultat rada, posvećenosti, postavljanja prioriteta i fokusiranosti, rekla je Ronner-Grubačić, čestitajući ovoj i prijašnjim vladama, Saboru, ali i svakomu tko je pridonio tom uspjehu.

Za Nizozemsku je ovo također važna godina, budući da je kraljica Beatrix, koja je bila na tronu 33 godine, danas abdicirala u korist svojeg sina. On je postao prvi muškarac na nizozemskom prijestolju u posljednjih 120 godina.

Od sljedeće godine nizozemski nacionalni dan slavit će se 27. travnja, na rođendan novog kralja, i zvat će se Kraljev dan, najavila je veleposlanica.

Uzvanici na svečanosti, od kojih su neki bili odjeveni u nizozemsku tradicionalnu narančastu boju ili su imali samo detalj u toj boji, mogli su na velikom ekranu pratiti svečanu prisegu kralja u Novoj crkvi (Nieuwe Kerk) u Amsterdamu.