Počinje Međunarodni festival malih scena u Rijeci

Međunarodni festival malih scena u Rijeci počinje u HNK Ivana pl. Zajca, a ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja. Ove godine predstave će se izvoditi na dvije nove lokacije, u skladištu u riječkoj luci te Češkom domu na sjeverozapadu Rijeke.

Na programu je 11 predstava iz pet europskih zemalja, i to šest iz Hrvatske, dvije iz Srbije te po jedna iz Slovenije, Makedonije i Litve. Izbornica festivala je Željka Turčinović, a u festivalskom žiriju bit će glumice Milena Dravić, Helena Buljan i Elvia Nacinovich.
Prva je predstava ovogodišnjeg festivala "Unterdtadt" HNK Osijek u režiji Zlatka Svibena, koja je ocijenjena najboljom na hrvatskom glumištu u 2012. Zatim slijedi predstava "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića u režiji Dalibora Matanića i izvedbi Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, predstava "Jalova" nastala u koprodukciji KUD-a Borza iz Maribora i riječke skupine Trafik te predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane "Božić kod Ivanovih" prema tekstu Aleksandra Ivanovića Vedenskog i u režiji Olivera Frljića.

Kazalište Ulysses iz Zagreba nastupit će s predstavom Bertolta Brechta "Cabare Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija" u režiji Lenke Udovički, riječka kazališta HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatar s koprodukcijom "Dabogda te majka rodila" prema romanu Vedrane Rudan i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a Zagrebačko kazalište mladih s predstavom "Žuta crta" autorica Juli Zeh i Charlotte Roos u režiji Ivice Buljana.

Program zaključuju predstave "Pedeset udaraca" Tamare Baračkov u režiji Ane Grigorović i u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda, predstava "Miranda" prema motivima Shakespearove "Oluje" koju režira Oskaras Koršunovas, a izvodi OKT - Gradsko kazalište iz Vilniusa u Litvi, Bulgakovljev "Moliereov život" redatelja Aleksandra Popovskog i u izvedbi Makodonskog narodnog teatra iz Skoplja te posljednjeg dana, 11. svibnja, "Othello" u režiji Miloša Lolića i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Festival organiziraju HKD Teatar Međunarodni festival malih scena i Odjel za kulturu grada Rijeke.