Danska jednoglasno za Hrvatsku u Europi

Danska je ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU-om, kao pretposljednja, 26. zemlja članica Unije. Danski parlament jednoglasno je, sa 113 glasova svih prisutnih zastupnika, ratificirao ugovor, uz ocjenu da je Hrvatska potpuno spremna za priključenje Uniji nakon što je provela potrebne reforme i ispunila kriterije za članstvo.

Uoči ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, hrvatski pristupni ugovor treba ratificirati još samo Njemačka, a očekuje se da će njemački Bundestag to učiniti 16. svibnja. Na sjednici danskog parlamenta bilo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Josipom Lekom koji se uoči glasovanja sastao s predsjednikom parlamenta Mogensom Lykketoftom.

Jednoglasna ratifikacija dodatno naglašava prijateljske veze između dviju zemalja, izjavio je u Kopenhagenu danski ministar za europske poslove Nicolai Wammen nakon razgovora s Lekom. Danska je rekla 'da' hrvatskom članstvu. To je povijesni dan za Dansku i Hrvatsku. Cijeli parlament jednoglasno je glasovao za hrvatsko članstvo, što dodatno naglašava naše prijateljske veze, rekao je Wammen u izjavi za novinare. Mi smo prijatelji, saveznici, a sada smo i obitelj, istaknuo je.