Medaku 4 godine zatvora, Bazini tri, ostali oslobođeni

Ivan Medak osuđen je na četiri godine zatvora, Jozo Bazina dobio je tri, a preostala trojica optuženih oslobođena su za tešku željezničku nesreću u Rudinama u kojoj je u ljeto 2009. poginulo šest, a ozlijeđeno 55 putnika.

Za nesreću nagibnog vlaka optuženi su bivši direktor HŽ-a Ivan Medak, direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, savjetnik u toj tvrtki Jozo Bazina, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Drago Rogulj i vatrogasac DVD-a Branko Tišljar.

Obrazlažući presudu za najveću željezničku nesreću u samostalnoj Hrvatskoj predsjednik sudskog vijeća Damir Romac kazao je da je Medak nepravomoćno osuđen kao odgovorna, a Bazina kao stručna osoba.

Sudac je razjasnio da su Tomašković i Tišljar oslobođeni zbog nedostatka dokaza, dok je za Roguljevo oslobađanje bila presudna njegova prijava mjerodavnima o onome što se događalo na "robelu", pružnom vozilu koje je prošlo nedugo nakon nesreće nagibnog vlaka.

Optuženici su tijekom cijelog postupka tvrdili da nisu krivi, ističući da su o propuštanju nagibnog vlaka nakon tretmana pruge nepropisnim retardantom odlučivale druge osobe u HŽ-u.

Medak i njegova obrana nisu željeli ništa komentirati osim što su, kao i tužiteljstvo, najavili žalbu na prvostupanjsku presudu.

Bazinin odvjetnik Jadran Franceschi kazao je da presuda ne bi trebala opstati, ističući da će to i dokazati u žalbenom postupku. Smisao svega je da moj branjenik Jozo Bazina ne može imati svijest o općeopasnim svojstvima retardanta. To je kao da u restoranu zatražite napitak, konobar ga vam donese i vi se od njega otrujete. Ako je proizvođač dao određene podatke o napitku, onda zasigurno taj konobar ne može odgovarati. Slično je bilo i u aferi Baxter, gdje nisu odgovarali liječnici i medicinske sestre već proizvođač, kazao je.

Suđenje je počelo u siječnju 2011., otkada je sudac Romac ispitao članove obitelji stradalih te brojne druge svjedoke, među kojima vještake Centra za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić iz Zagreba. Prema njihovim nalazima glavni uzrok iskliznuća nagibnoga vlaka je američki retardant kojim se prskala pruga u Rudinama.

Zastupnica optužbe Rene Laura smatrala je da su okrivljeni počinili teško kazneno djelo protiv sigurnosti, i to s neizravnom namjerom, zbog čega je tražila osuđujuće presude.

Obiteljima poginulih putnika Hrvatske željeznice isplatile su 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. Šteta na vlaku iznosila je 28 milijuna kuna.