Prosvjed hrvatskih željezničara

Pedesetak radnika tvrtke održavanja vagona Hrvatskih željeznica, od njih 340, prosvjeduje zbog neisplate plaća za ožujak.

Razlog prosvjeda je, kažu, i nastavak propadanja HŽ Carga, zbog čije nelikvidnosti prijeti urušavanje cjelokupnoga željezničkog sustava. Radnici upozoravaju da je stanje sve alarmantnije.

Predsjednik sindikata Ivan Forgač zatražio je hitnu isplatu plaća za 340 radnika Održavanja i vagona, kao i financijsku konsolidaciju i nastavak restrukturiranja HŽ Carga. Uzrok kašnjenja plaća je kronična nelikvidnost HŽ Carga, zbog čega je u pitanju ne samo održavanje putničkih i teretnih vagona nego prijeti i urušavanje cjelokupnoga željezničkog sustava, upozorio je Forgač.

Radnicima Održavanja vagona, tvrtke kćeri HŽ Carga, danas je u prijepodnevnim satima isplaćena plaća, izvijestila je Služba za marketing i protokol HŽ Carga.

HŽ Cargo nije na vrijeme prošao proces restrukturiranja i modernizacije, za što je kriva prethodna vlada, no ne slažemo se ni s odlukom sadašnje Vlade da se tvrtka pošto-poto proda jer bi to moglo neslavno završiti, na štetu radnika i države, kaže Forgač.

Vlada je jučer ovlastila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da provede postupak prikupljanja obvezujućih ponuda za privatizaciju HŽ Carga, a dosad je zaprimljeno sedam pisama interesa iz Hrvatske i zemalja EU-a.

Sindikat tvrdi da HŽ Cargo ima tržišnu vrijednost od najmanje 2,5 milijardi kuna, no zbog nelikvidnosti i dugova država bi ga mogla prodati za kikiriki.

Novi vlasnik rasprodat će imovinu, a Cargo posjeduje puno vagona i nekretnina, te otpustiti većinu od 3000 zaposlenih. Nakon toga će početi dobro zarađivati na hrvatskom tržištu, pribojava se Forgač.

On tvrdi da bi država mogla s 400 milijuna kuna, što nije problem pribaviti uz hipotekarni kredit, riješiti problem nelikvidnosti i restrukturirati HŽ Cargo, koji nakon toga može postati zdravom i perspektivnom kompanijom.

Prije devet dana održana je nenajavljena sindikalna akcija Sindikata strojovođa Hrvatske, zbog koje je bilo otkazano 20-ak vlakova na području regionalne jedinice HŽ Putničkog prijevoza Varaždin. Iako dio putničkih i teretnih vlakova nije krenuo, u Sindikatu strojovođa Hrvatske rekli su da nije riječ o štrajku. Navodno se radi o kvaru na pjeskarama, koje su dio kočničkog sustava lokomotiva, zbog čega su ugroženi životi putnika i željezničkog osoblja. 

U održavanju vagona i vlakova pak tvrdili su da je sa sustavima sve u redu. U priopćenju koje smo dobili iz Putničkog prijevoza HŽ-a stoji da je riječ o nezakonitoj akciji Sindikata strojovođa te da većina navedenih nedostaka nije vezana uz sigurnost željezničkih vozila i prometa. Zbog svega toga ističu da Uprava postupke Sindikata strojovođa Hrvatske može ocijeniti i kao sabotažu.