Žudnja za stvarnim

Desiring the Real. Austria Contemporary ili Žudnja za stvarnim. Izložba suvremenih austrijskih umjetnika otvara se danas, 7. svibnja, u 19 sati u suradnji MSU-a i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. 

Desiring the Real izložba je austrijskog Saveznog ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu, Odjela za međunarodna pitanja i kulturu, koja predstavlja djela umjetnica i umjetnika koja su proteklih godina kupljena za umjetničku zbirku Saveza te je upotpunjena posuđenim djelima. 

Uoči pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb bit će izložena djela dvadeset i dvoje austrijskih  umjetnika koji se bave raznim modelima stvarnosti, stavljajući pritom značenje realnosti u središte rada.

Čežnja, žudnja kao stvaralačka snaga pokretačka je sila, a stvarnost je građa iz koje nastaje umjetnost. Čežnja za stvarnošću umjetničko je traganje koje slikom, riječima, instalacijama i filmovima pokušava proniknuti u bit naše egzistencije. 

Umjetnost je alat i medij susreta. Međunarodno posredovanje mlade austrijske umjetnosti jedno je od najvećih težišta i ciljeva moje kulturne politike
, rekla je dr. Claudia Schmied, savezna ministrica za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije. Dodala je da je prioritet mlade austrijske umjetnice i umjetnike globalno pozicionirati te ih trajno umrežiti. Predstavljanje izložbe Desiring the Real put je kojim se taj cilj postiže: ona će se mijenjati, komunicirati i bit će pogled u stvarnost današnjice, zaključila je. 

Bit će izložena djela čiji su autori: Iris Andraschek, Catrin Bolt, Adriana Czernin, Josef Dabernig, Judith Fegerl, Rainer Gamsjäger, Michael Goldgruber, Nilbar Güres, Maria Hahnenkamp, Siggi Hofer, Michael Höpfner, Franz Kapfer, Leopold Kessler, Ulrike Königshofer, Hubert Lobnig, Bele Marx, Anna Mitterer, David Moises, Bernd Oppl, Margherita Spiluttini, Esther Stocker, Hannes Zebedin. 

Izložba Desiring the Real od travnja 2012. obilazi različite države. Prve njezine postaje bile su Muzej suvremene umjetnosti u Beogradu, Contemporary Art University Museum u Ciudad de Mexicu, Cervantino International Festival na Sveučilištu Guanajuato u Meksiku, Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam u Havani na Kubi i galerija GAALS u Culiacanu u Meksiku. Predviđa se da će obići i Italiju, Makedoniju, Tursku, Francusku, Bosnu i Hercegovinu, Rusiju i Latviju.

Više na  www.bmukk.gv.at - Savezno ministarstvo za obrazovanje, umjetnost i kulturu, Odjel za međunarodna pitanja i kulturu.